Hur använder du sociala medier?

Hur använder du sociala medier?

Hur använder du sociala medier? Jag gillar själv Facebook, Twitter och Instagram och tycker att jag ibland tillbringar för mycket tid där. Jag jobbar mycket hemifrån på egen hand och då är det lätt att man tappar fokus och hoppar fram och tillbaka emellan olika webbsidor. Jag har dock blivit lite bättre på att kontrollera det nu och känner mig nöjd att det är så, men det betyder inte att det skulle kunna bli lite bättre ändå.

Sociala medier är fantastiska på många sätt och även om jag hyser ett slags hatkärlek till det här fenomenet, så är jag säker på att det är här för att stanna. För många av er som är lite yngre är detta också något ni i princip har vuxit upp med och helt naturligt. Jag tror därför inte att man skall diskutera dessa mediers vara eller icke vara utan istället koncentrera sig på vilken relation man har till dessa.

Mitt huvudmål är att fokusera på, lära mig mer om och förmedla hur man uppnår bättre studieresultat och därför är jag intresserad av hur man kan hantera sociala medier på bästa sätt, så att användandet av dem inte stör studierna och de mål man satt upp för dem.

Idag tänkte jag skriva om en artikel (http://www.webmd.com/parenting/news/20150911/constant-social-media-presence-may-jeopardize-teens-mental-health), vars innehåll jag tycker var intressant.  I den här artikeln berättas det om en undersökning där forskare tittat på hur ungdomars användande av sociala medier påverkar dem. I centrum stod ungdomar som använder sociala medier dygnet runt, dvs. vaknar på natten och kollar vad som händer på Facebook, Twitter och Instagram etc. Undersökningen som utfördes i England visade att 90% av alla tonåringar använder sociala medier och att ju mer de använde dem desto större risk löpte de för att lida av sömnsvårigheter, oro, depression och lågt självförtroende.

Dessa resultat visar hur viktigt det är för föräldrar och för dig själv att begränsa användandet av den här typen av medier. Det betyder förstås inte att det alltid är farligt att använda sig av dem, men att det är viktigt att förstå att det finns vissa faror om man överanvänder dem. Det som är värst enligt Scott Campbell docent vid University of Michigan är att bara surfa omkring utan mål. Däremot skadar det inte att kommunicera genom sociala medier eller använda dem på ett mer aktivt sätt (läsa om det som intresserar en till exempel). Det kan istället hjälpa till att öka självförtroendet och välmåendet.

Mitt råd till dig är därför att först och främst bli mer medveten om hur och hur ofta du använder dig av sociala medier och sedan att försöka minska ned det där “tanklösa” surfandet. Jag tror att det ofta sker när vi är trötta och behöver en paus. Var inte rädda för att ta den pausen, men testa då att göra  något annat: ta lite luft, gör några stretchövningar eller drick lite vatten istället!

Signatur

Post A Comment

YOUR CAPTCHA HERE