Mindfulness

Mindfulness

Idag tänkte jag fokusera på hur mindfulness kan hjälpa er i era studier. Som ni kanske vet, så är jag gymnasielärare och universitetsadjunkt, men jag arbetar också som yogalärare i min studio här i Göteborg.

För länge sedan när jag började plugga på universitetet, så kände jag mig väldigt stressad. Jag hade höga krav på mig själv och läste både en kurs på helfart på dagtid, men också en halvfartskurs på kvällarna. Dessutom pluggade jag spanska på komvux. Det var en hektisk tid och det satte sina spår.
På den tiden höll jag inte på med yoga (som jag gör nu). Jag tränade istället gruppträning på ”Fysiken”, som är ett ställe som studenter och andra kan träna på här i Göteborg. Jag märkte dock att det inte hjälpte mig särskilt mycket med den oro och nervositet jag hade inom mig, så jag började på en kurs i mentalträning och avslappning. I och med det öppnades en helt ny värld för mig. Det var verkligen spännande att lära sig mer om hur kroppen och det mentala hängde ihop och jag tror verkligen att den kursen hjälpte mig att hitta strategier för att bli lugnare.

Jag skulle säga att mindfulness är en sorts mental träning också. Vet du förresten vad mindfulness är för något? Man pratar kanske inte så mycket om det här i Sverige, men i USA är det verkligen något väldigt aktuellt och ibland när man läser om det så kan man tro att mindfulness skall lösa alla problem i världen. Det tror jag inte, men jag tror att mindfulness är ett otroligt viktigt verktyg om man vill bli mer fokuserad, koncentrerad och få bättre resultat i skolan eller på universitetet.

Jag tycker själv att mindfulness är något som hjälpt mig mycket, men det betyder inte att det är säkert att det är något för precis alla. Det är som med allt annat. Man måste prova sig fram och se vad som passar en själv.

Men nu kanske du som inte hört så mycket om mindfulness undrar- Vad är det för något och hur kan det vara något för mig som går i skolan eller på universitetet?

Mindfulness kallas på svenska också för medveten närvaro och vad det handlar om är egentligen om att vara närvarande i nuet. Det kan ju verka lite konstigt för om vi inte sover, så är vi ju närvarande eller hur? Eller är det så enkelt?

Nej, till saken hör att du kan vara vaken, men ändå inte riktigt vara närvarande i det som händer runt omkring dig. Du har säkert varit med om att du varit på en lektion och plötsligt upptäckt att du missat vad läraren pratat om till exempel. Dina tankar har helt enkelt varit någon annanstans. Det kan också handla om att du suttit i en bil och kört någonstans och när du kommer fram kan du inte komma ihåg hur du kom till den plats du är.

Jag brukar kalla de här två exemplen att man går på autopilot. Det gör förstås inte något om man gör det ibland, men problemet är om man börjar leva på det viset hela tiden, för då märker man inte hur man mår eller vad man egentligen känner. Istället kan det vara så att man upptäcker det först på kvällen när man skall gå och lägga sig för då blir man helt plötsligt medveten om sina tankar och känslor, vilket gör att man inte kan sova och blir orolig,

Hur skapar man då medveten närvaro så att man inte alltid är någon annanstans med tankarna när man gör något? Jag rekommenderar att helt enkelt börja öva på att sitta helt stilla med uppmärksamheten på andningen (och sluter ögonen). Man kan sitta på en stol eller på golvet, men helst inte ligga ned eftersom det finns en risk att man somnar då.

Börja med att sitta stilla i fem minuter och bara rikta ditt fokus mot andningen. När du märker att du tänker på annat, så kom bara tillbaka till andningen. Det är helt normalt att tankarna hoppar när man sitter så här, så bli inte arg på dig själv. Acceptera det bara helt enkelt.

Successivt kan du öka tiden du sitter stilla och du kommer snart märka att du är mer närvarande även i skolan och övriga vardagen. Du kommer att uppmärksamma att dina tankar är någon annanstans fortare och kunna rikta uppmärksamheten tillbaka till det som du håller på med (plugga inför ett prov till exempel) och det kommer hjälpa dig att bli en effektivare inlärare. Dessutom kommer du att känna dig lugnare och du kommer inte heller reagera lika snabbt om någon säger något dumt eller du irriterar dig på något.

Försök gärna med det här och fråga gärna i kommentarsfältet om det är något du undrar över!

Lycka till!10nov15

Post A Comment

YOUR CAPTCHA HERE