Tips på sätt att öka motivationen del 1

Tips på sätt att öka motivationen del 1

Hur kan man behålla motivationen när man känner sig trött?

Förra veckan skrev jag om mindfulness och hur man kan använda sig av meditation för att bli mer fokuserad och klara studierna bättre. Jag försöker själv att meditera varje morgon och jag tycker att det hjälper mig att bli mer koncentrerad, men ibland har man sådana där dåliga dagar, då man planerat att göra jättemycket, men man inte kommer igång alls. För mig var gårdagen ett sådant tillfälle. Jag satt framför datorn med en massa jobb som skulle göras, men jag fick bara gjort en bråkdel av det jag planerat.

Ofta kan det vara så att man kan härleda sitt beteende till att man sovit för lite eller att man har tankarna någon annan stans. De senaste dagarna har det ju varit ett stort fokus på det hemska som hände i Frankrike och det är klart att många av oss känner oss oroliga och splittrade över världsläget.

Dessutom tycker i alla fall jag att mörkret påverkar mig mycket. Att gå upp när det fortfarande är mörkt ute och att det ”blir kväll” redan på eftermiddagen gör att energin ibland tryter och det påverkar naturligtvis vår prestationsförmåga.

För att motverka min låga energinivå försöker jag att komma ihåg att ta mina vitaminer. Dessutom har jag som mål att äta så bra och näringsrikt som möjligt. Det är verkligen inte alltid lätt, men om du kan undvika att äta för mycket socker är det en jättefördel.

För att öka energin är jag också noga med min träning. Att röra på sig är verkligen att rekommendera. Eftersom jag inte har så mycket tid på kvällarna så tränar jag alltid på morgonen och det är fascinerande hur mitt humör ibland är riktigt dåligt när jag vaknat, men när jag sprungit en stund skiftar det nästan alltid. Visst kan jag tycka att träningen är tråkig och jobbig, men humöret blir nästan alltid bättre.

I en artikel av Shawn Doyle (http://addicted2success.com/motivation/6-success-secrets-of-the-super-motivated/), finns det några andra strategier att ta fasta på och jag kommer att börja diskutera två av dessa och sedan fortsätta med de fyra följande i två kommande inlägg.

Doyle menar för det första att motiverade människor försöker att fokusera på det som är positivt och bra. Det betyder inte att de undviker det som är jobbigt. De är väl medvetna om detta och gör det de kan för att förändra, men ”gräver inte ned sig” i dåliga nyheter till exempel.

Jag för min del har bestämt mig att radikalt dra ned på min läsning av kvällstidningarnas nyheter och nöjer mig i stället med en dagstidning för att hålla mig uppdaterad. Att ständigt läsa om allt hemskt som händer i världen (som vi till stor del ändå inte kan göra något åt) påverkar oss helt klart negativt och sänker vår allmänna motivation.

Den andra strategin som artikelförfattaren skriver om är att människor som lyckas behålla sin motivation (även när de är trötta) skriver ned sina mål. Det gäller både lång- och kortfristiga sådana. Jag håller med om detta och det är något jag också läst om i motivationslitteraturen.

Jag själv har i många år haft vissa mål jag vill uppnå, men det senaste halvåret har jag arbetat med dem i skriftlig form på ett nytt sätt. Ett tips som jag har är att skriva ned sina mål på lappar och sedan läsa dem högt för sig själv två till tre gånger om dagen. Jag brukar göra det och de mål jag känner att jag inte kommer framåt med skriver jag ned för att på det sättet påminna mig själv om vilken riktning jag vill gå. Jag tror det är jättebetydelsefullt för livet. Om man inte frågar sig själv vad man vill och försöker att sätta upp strategier för att nå dit, så tror jag det är väldigt svårt att uppnå något.

Nu menar jag inte att man behöver ha mål för alla områden i sitt liv och jag menar inte heller att mål alltid behöver handla om prestationer och materiella saker. Det kan lika gärna handla om att man vill lära sig att slappna av mer eller att tillbringa mer tid med sina vänner och sin familj. Det som är viktigt i alla dessa fall är dock att bli medveten om vad man vill och vad som är viktigt för en.

Lycka till!

19nov15

restaurant_logo1.png

One Comment

Post A Comment

YOUR CAPTCHA HERE