Motivations tips nr. 17: Sänk din stressnivå med hjälp av mindfulness

Motivations tips nr. 17: Sänk din stressnivå med hjälp av mindfulness

Idag vill jag ge dig tipset att använda mindfulness för att sänka din stressnivå. Som du säkert har hört tidigare så handlar stress främst om hur du reagerar på något och inte i första hand om det som du blir utsatt för (nu menar jag “vanlig” stress, som t.ex. att du har mycket att göra på jobbet eller i skolan och inte den stress du kan uppleva i samband med traumatiska upplevelser). Vad menar jag då konkret med det? Jo, säg att du har ett prov som du måste plugga till och att du dessutom har ytterligare uppgifter i andra ämnen och kanske också saker hemma att göra. Vad som förmodligen händer i en sådan situation är att du automatiskt känner dig överväldigad av allt som måste göras och kanske får du lätt panik. Det är en normal, men inte nödvändig reaktion.

Hur kommer då mindfulness in i bilden? Jo, du kan välja hur du reagerar på mycket av det du upplever. Å ena sidan kan du reagera automatiskt på din “stressiga” situation genom att säga till dig själv: “Jag är superstressad. Jag kommer inte att klara det här. Jag har för mycket att göra.” Eller så väljer du att stanna upp och betrakta din situation med lite mer perspektiv. Det gör du genom att ta några lugna andetag in och ut genom näsan och fokusera på att slappna av i kroppen. Säg sedan till dig själv: “Jag har mycket att göra, men jag kommer att klara det här. Det finns en lösning på den här situationen. Jag kommer att ta en sak i taget och göra mitt bästa, mer kan jag inte göra.” Fortsätt att andas lugnt och fokusera på att slappna av, så kommer du att känna dig mycket bättre och inte lika stressad.

Naturligtvis är det jag beskriver här lättare sagt än gjort. Ingen av oss människor är maskiner. Vi kan inte vara lugna och snälla mot oss själva (och andra) hela tiden, men vi kan bli bättre på det. Lösningen är att öva. Öva på att göra en sak i taget med så mycket uppmärksamhet som möjligt (mindfulness) och träna på att lägga märke till hur du automatiskt reagerar på sådant som händer runt omkring dig. Glöm inte heller att meditera i alla fall tio minuter varje dag. Det kommer att ge resultat!

Lycka till!

Post A Comment

YOUR CAPTCHA HERE