Motivationstips #18: Le oftare!

Motivationstips #18: Le oftare!

Just nu lyssnar jag på en ljudbok som handlar om att skapa olika dagliga rutiner som kan förbättra humöret och livet i allmänhet. Ett av råden författaren ger är att le oftare. Jag har själv märkt hur glad jag blir när någon ler mot mig och hur den känslan stannar kvar långt efter det att jag har träffat personen.

Forskning har enligt en artikel ifrån NBC-news faktiskt visat att bara själva handlingen att le kan förbättra ens humör, sänka stressnivån, stärka ens immunförsvar och kanske till och med göra så att man lever längre.

Varför är det då så? Jo, om man ler skapar det en kemisk reaktion i hjärnan, som gör att bland annat hormonerna dopamin och serotonin utsöndras. Dopamin ökar lyckokänslan och serotoninet sänker stressnivån. Du kanske har hört att låga serotoninnivåer sammankopplas med depression och aggressioner.

Det som är extra spännande är att det faktiskt går att lura hjärnan. Om man är trött och på dåligt humör kan man alltså le och på det sättet få samma effekter, som om man skulle le av att man är glad.

Ett leende smittar också ofta av sig. Det beror delvis på att vi har något som kallas för spegelneuroner i hjärnan, vilket betyder att vi speglar andras beteende. Dessutom vill vi gärna le tillbaka när någon ler emot oss, eftersom ett leende ger oss en bra känsla inombords, som vi gärna vill dela med oss av. Ett leende kan alltså skapa en positiv effekt som sprids till många människor.

Så om du känner dig hängig idag, testa att le! Le mot dig själv i spegeln eller mot någon du träffar. Jag lovar att du kommer att känna dig bättre!

Lycka till!

Johanna

Post A Comment

YOUR CAPTCHA HERE