Motivationstips #2: Fokusera på det du är tacksam och glad över

Motivationstips #2: Fokusera på det du är tacksam och glad över

Ett utav mina jobb är yogalärare för vuxna och barn. I mina barnkurser väver jag in mindfulnessövningar, men jag pratar också med barnen om olika strategier som man kan använda sig av för att må bra och nå bättre skolresultat. En av de övningar vi gör varje gång jag träffar barnen är att de antingen få berätta eller skriva ned en till tre saker som de är glada/tacksamma över. Det skall helst inte vara samma sak, som de nämnt tidigare utan något nytt.

Att fokusera på det man är tacksam över är en väldigt effektiv strategi för att vända sitt humör om man till exempel känner sig hängig eller irriterad. När jag först hörde detta var jag skeptisk och tänkte att om man uppmärksammar det man har, så kanske man slutar sträva framåt och slutar sätta mål för sig själv, men så är det inte. Att vara tacksam för det man har får nämligen en att känna sig väl till mods och det gör i sin tur att man skapar positiv energi, som man kan använda sig av för att förbättra sin situation. Bra, eller hur?

Hur går man då tillväga? Jo, det bästa är att skaffa sig en anteckningsbok och att antingen skriva ned det man är tacksam över på morgonen eller på kvällen. Det skall helst inte vara samma saker (som jag redan skrev ovan), utan något nytt varje gång. Det är också bra om man är ganska detaljerad i sin beskrivning (t.ex. istället för att skriva “Jag är tacksam över min bror.”, så skriver man “Jag är tacksam över att min bror hjälper mig med min matteläxa.”).

Du kan läsa mer om tacksamhet i min bok Alla kan lyckas med sina studier (som du kan köpa här).

Lycka till!

Johanna

Post A Comment

YOUR CAPTCHA HERE