Motivationstips #3: Var din egen bästa vän!

Motivationstips #3: Var din egen bästa vän!

Jag har en stark tro att det du säger till dig själv påverkar hur du mår och det du presterar. Kanske har du mediterat någon gång? Då har du säkert märkt hur många tankar som snurrar inne i huvudet, vissa är neutrala, andra positiva och tyvärr är en hel del negativa. Ofta kommer de där negativa tankarna när något gått snett och man misslyckats. Det kan vara på ett prov i skolan, med en uppsats eller något annat arbete man gjort. Den inre kritikern kommer fram och skäller och gör så att man tvivlar på sig själv. Man tror kanske att man inte är tillräckligt intelligent eller har förmågan att klara av uppgiften.

Tvivlet och ledsamheten som kommer med ett misslyckande är förstås helt normala. Det hade varit konstigt om man känt sig helt neutral när man misslyckats med något, men problemet är när man fastnar i det negativa, när den inre kritikern får alldeles för mycket plats och man inte kan gå vidare.

Ett sätt att slippa ifrån den inre kritikern är att prata med sig själv precis som man skulle prata med sin bästa vän. Istället för att låta den inre kritikern säga: “Du är inte bra på det här. Du lyckas aldrig. Du är en förlorare” säger du: “Det är okej att misslyckas. Det du måste göra nu är att försöka analysera varför det gick fel. Du kan lära dig av ditt misstag och du kan utvecklas.” På det sättet får du mer kraft och energi att gå vidare och mår på köpet bättre.

Det är förstås inte så lätt att ändra sin inre dialog, men med övning kan du bli bättre på det. Ett sätt är faktiskt att prata högt med sig själv. Kanske inte när man är bland andra människor ;-), men när man är ensam. Ibland när jag går igenom svåra situationer brukar jag säga högt till mig själv: “Du klarar det här Johanna! Du är stark!” och det hjälper faktiskt. Försök själv och lycka till!

Läs mer om studiestrategier i min bok “Alla kan lyckas med sina studier”

P.S. Jag kommer gärna till din skola och pratar om strategier och verktyg som man kan använda sig av för att nå bättre studieresultat. Hör av dig här eller på mejl: johanna@johannabeusch.se

Post A Comment

YOUR CAPTCHA HERE