Motivationstips #22: Notera vad du gör under dagen!

Motivationstips #22: Notera vad du gör under dagen!

De flesta upplever då och då att dagarna går för fort och att man på kvällen känner att man inte gjort alls det man ville göra. Delvis beror detta på att man inte kan styra allt i livet. Ett möte drar kanske ut på tiden. Man blir förkyld och måste gå hem tidigare från skolan eller jobbet eller något annat oförutsett händer. Sådant är livet och det är bara att acceptera. Den andra orsaken att man upplever att man inte kommer någon stans beror dock på en själv och här finns det en hel del att göra :-)!

Det första som är viktigt är att lägga märke till är vad man gör under dagen. Väldigt mycket av ens beteende är nämligen automatiskt och därför inte tydligt för en. Ett automatiskt beteende är förstås praktiskt, för om man skulle behöva tänka efter innan man utförde varenda syssla och uppgift, skulle det bli väldigt krävande för hjärnan. Vi är helt enkelt tvungna att automatisera vissa saker, men alltför ofta låter vi det bli en för stor del av vårt liv.

Ett sätt att medvetandegöra sitt beteende (och sedan försöka förändra det man inte är nöjd med) är att bokföra eller logga det man gör under dagen. Det låter kanske omständligt, men är värt det. Jag lovar :-)!

Jag föreslår att du skriver i en almanacka eller online i en kalender i kanske tre dagar eller till och med en hel vecka. Då kommer du att kunna se hur ofta du är inne på sociala medier eller gör annat oproduktivt under dagarna. Glöm dock inte att du absolut behöver pauser och återhämtning. Det är väldigt viktigt för hälsan. Tricket är att begränsa sociala medier och annat avkopplande du vill göra till de tider du bestämt är dina pauser.

När du bokfört dina dagar eller din vecka, analyserar du resultatet och ser vad du kan förändra och vad du vill behålla. Detta kommer att göra att du blir mer medveten om hur du arbetar/pluggar och hur du kan förbättra din situation så att du slipper få allt för många oproduktiva dagar.

Lycka till!

Johanna

One Comment

Post A Comment

YOUR CAPTCHA HERE