Motivationstips #23: Sov tillräckligt mycket!

Motivationstips #23: Sov tillräckligt mycket!

Idag tänkte jag ta upp en ganska självklar faktor som påverkar kvaliteten på dina prestationer, nämligen sömnen. De flesta känner till att det är superviktigt att sova tillräckligt mycket, men det är lätt att glömma av och det kanske ofta blir så att du prioriterar bort sömnem när du är stressad och har många uppgifter som du måste göra.

Jag ägnar ett kapitel i min bok Alla kan lyckas med sina studier! åt kost, träning och sömn. Det går inte att komma ifrån att de här tre faktorerna är grunden för den energi du kommer att ha för att utföra det du vill och komma närmare dina mål.

För mig är sömnen ett av de områden jag prioriterar högst i mitt liv. Jag går och lägger mig och går upp ungefär samma tid på veckodagarna och på helgerna försöker jag hålla mig till ungefär samma sömnschema. Det gäller förstås att inte bli för rigid, så att man inte kan vara social, men oftast går det att hitta en mellanväg som fungerar för alla (om man till exempel bor ihop med någon eller har familj).

Om du går i skolan/på universitetet eller har ett krävande arbete är det kanske lätt att tro att det är onödigt att sova och att det är bättre att använda tiden till att plugga på prov och tentor eller att jobba, men så är det absolut inte. Om du sover för lite kommer du att ha mycket svårare att fokusera och att koncentrera dig. Ditt arbete kommer att bli ineffektivt. Du kommer visserligen att jobba många timmar, men din effektivitet kommer att vara lägre. Fler timmars plugg eller jobb leder inte automatiskt till en bättre prestation. Kanske kommer du ihåg motivations tips #21, där jag skrev om att ett projekt har en tendens att ta så lång tid som man ger det (Parkinsons lag). Du kan läsa mer om detta här.

Så ta din sömn på allvar! Försök att hitta en rytm som passar dig och håll fast vid den, så ofta du kan, men bli inte orolig om du inte alltid når ditt sömnmål. Precis som jag skrev igår så blir inte allt alltid som man har tänkt sig och då är det bara att börja om och kämpa vidare. Det som har hänt har hänt.

Lycka till!

Johanna

Post A Comment

YOUR CAPTCHA HERE