Motivationstips #24: Ta små, små steg mot dina mål

Motivationstips #24: Ta små, små steg mot dina mål

De senaste dagarna har jag hört rådet: “Ta små, små steg mot dina mål!” från två olika författare som skrivit böcker om vanor och målsättningar. Jag tänkte därför dela med mig det till er här. Speciellt eftersom jag verkligen håller med och tror på det.

Det där med målsättningar och planer är verkligen speciellt. Man sätter upp mål. Man planerar och bestämmer sig att göra något. Man börjar och är positiv, men så tappar man motivationen och energin och det blir inget av det. Känner ni igen er? Jag gör i alla fall det. Det händer inte så ofta nu för tiden (eftersom jag vid det här laget läst så mycket om målsättningar och också skrivit en bok om det), men det gjorde det ofta förr.

Vad är då nyckeln till att uppnå det man bestämt sig för att göra? Jag har många tankar kring det, men det jag skall skriva om idag är att ta små, små steg mot sina mål. Det gäller alltså att inte sätta ribban för högt. En utav författarna som jag skrev om i början av det här inlägget menar att vi ofta inte förstår hur små de där stegen måste vara. Vi tror ofta att vi planerar in tillräckligt små steg, men de är ändå för stora. För att illustrera hur små stegen måste vara ger författaren exemplet med någon som vill börja träna på gym. Han menar att det första steget för den här personen är att åka till gymet och bara vara där i fem minuter. Fem minuter… Det är inte mycket och dessutom skulle personen som försökte komma i form fortsätta så i flera veckor för att på det sättet etablera en vana.

Jag har aldrig riktigt tänkt så extremt innan, men jag tror på den här idén. Tänk dig själv att du vill skapa en vana att skriva varje dag. Du kanske skriver på en uppsats eller på en längre text. Det är lätt att sätta upp målet att skriva flera sidor varje dag, men kanske kan du börja med några rader istället (om du har lång tid på dig förstås)?Chansen att du lyckas med ditt mål att skriva varje dag kommer att vara mycket högre och allteftersom du vänjer dig vid att skriva kan du öka mängden ord.

Lycka till!

Johanna

Post A Comment

YOUR CAPTCHA HERE