Motivationstips #21: Bestäm hur lång tid ditt projekt ska ta!

Motivationstips #21: Bestäm hur lång tid ditt projekt ska ta!

Har du tänkt på att det är lätt att ett projekt kan ta mycket längre tid än du planerat om du inte sätter upp en deadline för dig själv? Jag märker det ofta både när det gäller mitt jobb och när jag ska göra något hemma.

Detta hänger egentligen ihop med motivationstips #20 som var att specificera sina mål. Det är samma sak med de projekt eller uppgifter du behöver göra under dagen. Kanske har du flera prov som du måste plugga till och andra saker du behöver göra utanför studierna. Om du planlöst sätter dig ned framför datorn och “jobbar” är det lätt hänt att pluggandet till provet tar hela dagen och du helt plötsligt inte har någon tid över till de där andra uppgifterna som du också skulle göra.

Vad beror detta på? Jo, det finns en tendens att en uppgift tar den tid vi ger den. Om man t.ex. bestämmer sig för att städa sitt rum och har hela dagen på sig, så blir man färdig vid dagens slut, men bestämmer man sig för att städningen bara får ta två timmar så blir man färdig på två timmar.

Det finns till och med ett namn för det här fenomenet, nämligen Parkinsons lag. Den lyder: “work expands so as to fill the time available for its completion” (från Wikipedia).

Det bästa sättet att undvika att hamna i fällan, som jag beskrev ovan, är att planera. Det låter trist, men i slutänden får du mer tid över till roliga saker som du gillar att göra. Så varje gång du har uppgifter att göra är det viktigaste att bestämma hur lång tid de får ta. Var också noga med att vara specifik med vad det är du skall göra. Naturligtvis måste man vara flexibel. Vissa uppgifter tar längre tid än man tror och då måste man tänka om och hitta en ny lösning.

Lycka till!

Johanna

Post A Comment

YOUR CAPTCHA HERE