Motivationstips #20: Sätt specifika mål!

Motivationstips #20: Sätt specifika mål!

Idag vill jag skriva om något som jag själv också måste tänka på, nämligen att ens mål bör vara specifika. Du kanske undrar vad jag menar med det. Jo, det är lätt att man säger till sig själv (och kanske till andra) att man till exempel vill bli bättre på engelska eller man vill springa fortare, men man specificerar inte det man vill utan målet blir vagt och då är det stor risk att man inte uppnår det.

Om vi tar exemplet med att bli bra på engelska måste du fundera lite längre och lägga ned tid på att formulera ditt mål mer specifikt. Det kan till exempel vara att du vill lära dig fler ord, men det räcker inte. Du behöver ange hur många ord. Kanske två nya ord per dag? Eller du bestämmer dig kanske för att läsa en engelsk bok i månaden? Nu är ditt mål specifikt och du har också en tidsram för ditt mål. Det kommer på det sättet att bli lättare att uppnå och mäta och du kommer förhoppningsvis också kunna se goda resultat av ditt arbete.

Ett råd jag vill ge dig är därför att gå igenom de mål du har i livet och undersöka om de är specifika nog. Om de inte är det tycker jag att du skall försöka omformulera dem och även sätta en tidsram, så att de blir ännu tydligare.

Lycka till!

Johanna

P.S. Om du vill lära dig mer om målsättningar och skolresultat kommer jag gärna till din skola och pratar. Kontakta mig i så fall här!

Post A Comment

YOUR CAPTCHA HERE