Motivationstips #27: Prata med dig själv!

Motivationstips #27: Prata med dig själv!

Det här motivationstipset kommer kanske att låta lite konstigt för dig, men jag föreslår att du testar det ändå :-)!

Brukar du prata högt med dig själv? Jag kan erkänna att jag gör det ibland (men bara när jag är ensam ;-)). Jag började egentligen med det sedan jag läst boken High Performance Habits av Brendon Burchard (där han nämnde metoden) och sedan har det blivit en vana som jag tycker hjälper mig jättemycket.

Det är förstås inte så lätt att gå omkring i skolan eller på jobbet och prata högt med sig själv, men om du är hemma och pluggar eller jobbar någon gång då och då, så testa att göra det.

Kanske undrar du vad du skall prata med dig själv om? Jo, den bästa effekten tycker jag att jag får när jag är trött och omotiverad. Då försöker jag peppa mig själv genom att vara min egen coach. Jag säger upplyftande och stärkande ord till mig själv. (Detta kan du förstås också göra tyst inne i huvudet om du t.ex. befinner dig på ett kontor eller i skolan).

Finns det då någon forskning kring vinsterna med att prata högt med sig själv? Jo, i en artikel från The New York Times står det t.ex. att vanan att prata med sig själv kan påverka både kognitionen och beteendet. När vi pratar med oss själva skapar vi ett avstånd mellan vår situation och vår person och det är väldigt nyttigt, säger en professor i psykologi i artikeln.

Forskning har också visat att oro och ängslan kan bli mindre om du peppar dig själv genom att prata högt. Det bästa sättet är att prata till sig själv i andra eller tredje person, alltså “Du kan göra det här!” eller “Anna du kan göra det här!” (om du heter Anna). Att prata i andra eller tredje person gör att man ytterligare distanserar sig från sig själv.

Lycka till!

Johanna

Post A Comment

YOUR CAPTCHA HERE