Motivationstips #26: Fokusera bättre med binaurala rytmer!

Motivationstips #26: Fokusera bättre med binaurala rytmer!

Idag tänkte jag skriva om förmågan att fokusera. Det är något jag intresserar mig för mycket, eftersom fokuseringsförmågan har stor betydelse för hur man lyckas både med arbete och studier. Jag tycker också att det är spännande med hjärnan och hjärnvågor. Kanske känner du till att det finns fem grundläggande typer av hjärnvågor som man kan registrera med hjälp av EEG.

Gammavågorna är de som har den högsta frekvensen. Man har registrerat gammavågor hos t.ex. munkar som mediterar med fokus på medkänsla.
De näst snabbaste hjärnvågorna är betavågorna och du har den här hjärnaktivieten när du t.ex. skall processa information, men när du är stressad och splittrad höjs frekvensen på betavågorna och du kan inte koncentrera dig och tänka klart. Som du säkert förstår är det här tröttsamt för hjärnan.

Alfa är det optimala stadiet som du vill vara i när du pluggar. När du är i det är du både avslappnad och koncentrerad på samma gång. (De andra hjärnvågorna kallas Theta (lätt sömn) och Delta (djup sömn)), men hur når du alfastadiet, så att du kan nå optimal koncentration och förmåga att lära dig nya saker? Det finns ett flertal sätt. Ett sätt som jag skrivit om mycket är meditation, men du kan också testa musik. Jag har försökt att leta information kring att det är vetenskapligt bevisat att viss speciell musik hjälper och har inte hittat något ännu, men det är ändå värt att försöka!

Vad är det då för musik som sägs göra att du kan få tillgång till alfastadiet? Jo, det finns något som kallas för binaurala rytmer. Du kan hitta sådan musik på Spotify t.ex. (sök på binaural beats). Det viktiga är att du lyssnar på musiken med hörlurar.

Binaurala rytmer är rytmer som hjärnan “uppfinner” när den tar emot två olika frekvenser i varje öra t.ex. 410 hz i ett öra och 400 hz i det andra örat gör att hjärnan “tillverkar” hjärnvågor på 10 hz för att skapa balans.

Testa gärna om det hjälper dig att fokusera bättre!

Lycka till!
Johanna

P.S. I artikeln jag läste stod det att binaurala rytmer kan vara olämpliga att lyssna på om man lider av epilepsi.

Post A Comment

YOUR CAPTCHA HERE