Motivationstips #7: Meditera med fokus på andningen

Motivationstips #7: Meditera med fokus på andningen

Igår skrev jag om fördelarna med att meditera. Om ni inte läste det kan ni gå tillbaka till motivationstips #6. Idag tänkte jag gå igenom ett sätt att meditera, nämligen att fokusera på andningen.

Att meditera är inget konstigt. Det handlar bara om att fokusera på ett objekt. Det kan vara vad som helst i princip, men andningen är praktisk, eftersom vi har med oss den överallt.

Om du vill prova meditation kan det vara bra att sitta upp, antingen på golvet på en filt eller kudde eller på en stol. (Orsaken att det kan vara sämre att ligga ned är att det finns en risk att man somnar då.) Sträck ryggen rak. Sitter du på golvet kan du prova och se om du kan sitta med benen i kors framför dig, annars kan du välja en annan position. Det viktigaste är att det inte är alltför obekvämt.

Ta din mobil eller en äggklocka och ställ den på fem minuter. Det räcker att börja med fem minuter och öka successivt (om du vill).

Slut sedan ögonen och munnen. Det är bra att andas genom näsan, eftersom luften filtreras där.

Det första du skall fokusera på är att slappna av. Jag brukar säga till mina elever att de går igenom kroppen och släpper spänningarna från huvudet/ansiktet nedåt.

Flytta sedan uppmärksamheten till andningen. Du kan antingen fokusera på hur magen rör sig när du andas eller på näsan och hur det känns när du drar in luft och andas ut genom den.

Dina tankar kommer att hoppa från ämne till ämne. Det är helt naturligt. Det viktiga är att försöka upptäcka när du släpper fokus på andningen och följer tankarna istället. När det händer, flytta lugnt och stilla uppmärksamheten tillbaka till andningen och håll på så tills det gått fem minuter.

Det kommer att gå lättare vissa dagar och svårare andra, men ge inte upp. Allt eftersom kommer du att bli bättre på att fokusera och du kommer också att märka att du känner dig lugnare och gladare.

Imorgon tänkte jag tipsa om hur du mediterar med ett mantra.

Lycka till!

Post A Comment

YOUR CAPTCHA HERE