“The secret to success: Find something that you love to do so much you can’t wait for the sun to rise and to do it all over again.”

“The secret to success: Find something that you love to do so much you can’t wait for the sun to rise and to do it all over again.”

 

Idag läste jag ett citat på Twitter: ”The secret to success: Find something that you love to do so much you can’t wait for the sun to rise to do it all over again.” (Chris Gardner). Citatet fångade min uppmärksamhet och fick mig att tänka till lite grand och efter en stunds funderingar håller jag nog med.

Två faktorer tror jag dock att man behöver diskutera lite grand. Den första är: ”Hur definierar man ”framgång (success)”?” I mångas ögon är det att tjäna mycket pengar på det man arbetar med. Jag själv ser pengar som en del av framgång, men definierar det främst som att må så bra som möjligt fysiskt och mentalt och samtidigt bidra med så mycket gott till samhället och människor runt omkring sig som möjligt.

Det andra som slog mig när jag läste citatet är att jag tror det är få förunnat att gå och lägga sig varje kväll och vänta på att det skall bli morgon och man skall få gå till jobbet igen, så där måste man kanske modifiera lite grand också. Vissa dagar kommer alltid att vara tuffare än andra. Det vore ren dumhet att inte tro att det vore så, men i det stora hela tror jag att för att kunna prestera bra behöver man också gilla det allra mesta av det man gör.

Jag är väldigt intresserad av uthållighet eller ”grit” som man talar mycket om inom motivationsforskningen och min bestämda uppfattning är att uthållighet/”grit” hänger ihop med intresse och passion. För att orka med att kämpa även i tuffa tider och när man möter motgångar så måste man ha en stark inre motivation/ett intresse för det man gör. Har man det kommer man att må bra och även bidra med mycket gott till samhället.

I skolan och gymnasiet läser man många ämnen och det kan vara svårt att ha ett brinnande intresse för allt. ”Tricket” som jag ser det är att försöka att analysera varför man är i skolan och vad syftet med studierna är. Det är naturligtvis också svårt för vissa (bl.a. beroende på personlighet och ålder), men om man hittar meningen med studierna blir det helt klart lättare att hålla ut, även då man stöter på utmaningar. Jag ser en parallell mellan löpning och studier. Att stå på ett löpband och springa kilometer efter kilometer är inte roligt, men ser man syftet med det man håller på med är det lättare att hålla uppe motivationen och kämpa vidare.

Så försök att hitta något som du verkligen har en passion för (om du har möjlighet att göra det) och/eller hitta syftet med det du gör. Det kommer att göra det mycket lättare för dig att nå dina mål och bli framgångsrik.

Lycka till!

Signatur

15feb16a

Post A Comment

YOUR CAPTCHA HERE